Cum afli daca Hdd-ul se strica?

HDD Stricat Cum afli daca Hdd ul tau e pe cale sa se strice ?

Ati avut vreodata probleme cu harddisk-ul ? Eu am avut trei momente de-a lungul timpului, destul de grele, in care am pierdut date importante: fotografii, videoclipuri, documente muncite (irecuperabile) si daca vreti sa evitati momentul cand HDD-ul pur si simplu va ceda va recomand sa cititi urmatoarele.

Harddisk-urile folosesc tehnologia S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) pentru a detecta momentul cand incep sa apara probleme tehnice. Informatiile stocate de tehnologia S.M.A.R.T. pot fi verificate astfel afli daca harddisk-ul isi pierde din fiabilitate.

Din pacate sistemul de operare Windows nu are o unealta integrata care sa ofere direct informatiile stocate de S.M.A.R.T. Asadar pentru asta o sa ai nevoie sa instalati o aplicatie – am ales CrystalDiskInfo pentru tutorialul acesta.

Cum verifici statusul SMART ?

CrystalDiskInfo este o aplicatie simpla, open-source care poate afisa foarte usor informatii despre harddisk inclusiv statusul S.M.A.R.T.  Il poti downloada de pe site-ul oficial (aveti grija kitul de instalare contine un alt program care vi se recomanda sa-l instalati – Snap.do – debifati-l de la instalare).

Odata instalat si l-ati pornit dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos, in stanga Good la Health Status este indicativul care arata ca HDD-ul se afla in stare buna de functionare si deocamdata nu ar trebui sa va faceti grija ca ar putea “muri din cauze naturale”.

CrystalDiskInfo va mai arata si alte imagini cum ar fi temperatura, firmware-ul propriu, cat timp a rulat de la fabricare, informatii despre performantele sale, numarul de identificare.

Daca vrei sa fii tot timpul cu ochii pe HDD poti activa: Function –> Resident sau Function –> Startup daca vrei sa porneasca la fie care deschidere a calculatorului si sa ruleze pe fundal.

Crystal Disk Cum afli daca Hdd ul tau e pe cale sa se strice ?


Poti verifica statusul S.M.A.R.T. al harddisk-ului fara aplicatii

Pentru o verificare rapida fara sa utilizezi vreun program poti folosi command prompt (cmd). Mai intai porniti fereastra Command Prompt: Start>Tasteaza direct: Command Prompt>Apasa Enter. In fereastra Command Prompt nu trebuie decat sa adaugati urmatoarele comenzi urmate de Enter pe rand:

    wmic

    diskdrive get status

wmic diskdrive Cum afli daca Hdd ul tau e pe cale sa se strice ?

Daca totul decurge cum ar trebui, pe ecran ar trebui doar sa-ti apara mesajul OK in linia de comanda cum apare mai sus. Alte mesaje in afara de OK ar putea indica probleme aparute in functionarea corecta a harddisk-ului.

Ce faci daca primesti un mesaj negativ ?

Daca ai scanat hdd-ul cu o aplicatie sau cu command prompt si ai primit un mesaj de eroare sau un altfel de avertisment asta nu inseamna ca acesta se va strica imediat, nu este vorba de zile ci mai probabil de saptamani sau luni pana cand vei avea mari probleme cu hdd-ul sau nu va mai porni. Evident se recomanda inlocuirea sa cu altul nou si mutarea datelor pe cel nou pentru a fi in siguranta. De regula IT-istii recomanda sa aveti datele tot timpul dublate pe un al doilea HDD insa este o procedura mai costisitoare.

P.S. HDD-urile mai vechi nu folosesc tehnologia S.M.A.R.T. deci sa nu va speriati daca nu se poate verifica.

Prima imagine preluata de pe Flickr

Sursa: www.itnewz.ro