Impartirea conexiunii la internet

Pentru a utiliza serviciul Internet Connection Sharing, calculatorul trebuie sa utilizeze doua placi de retea:

1. O placa de retea sustine conexiunea la Internet.
2. A doua placa mentine conexiunea cu calculatoarele vecine.

Pasii necesari pentru a activa serviciul:

Va asigurati utilizand documentul de verificare de adresa IP, ca placa de retea asignata retelei utilizeaza un IP de genul: 192.168.1.x, unde x este distinct fata de IP-urile celorlalte calculatoare din retea si se gaseste intre 1 si 254. Va autentificati pe calculator ca administrator sau ca proprietar.


* Start > Control Panel.
* Click pe icon-ul Network and Internet Connections.
* Click > Network Connections.


Click-dreapta pe icon-ul Local Area Connection asignat placii de retea utilizate pentru conexiunea la Internet. Pentru a afla care este acesta, deconectati fizic cablul. In momentul in care are loc acest proces, iconita isi va schimba forma si va afisa mesajul: Cable unplugged. In momentul in care ati aflat care este numarul asignat de MS Windows icon-ului puteti conecta cablul la loc. Se selecteaza Properties. Se selecteaza tab-ul Advanced. Sub frame-ul Internet Connection Sharing, se selecteaza "Allow other network users to connect through this computer`s Internet connection".


In cazul in care utilizati o conexiune dial-up se selecteaza checkbox-ul "Establish a dial-up connection whenever a computer on my network attempts to access the Internet", pentru a permite initializarea unei conexiuni in momentul in care un utilizator al retelei doreste acest lucru. Apasand OK, se va afisa un mesaj care va va avertiza ca in momentul in care serviciul "Internet Connection Sharing" este pornit, este util ca statiile client sa obtina un IP in mod dinamic. O solutie mai simpla este asignarea manuala de IP-uri conform celor mentionate mai sus. IP-urile alocate in retea necesita forma: 192.168.1.x unde x poate lua orice valuare cat timp este una unica si se incadreaza intre 1 si 254.

Selectati Yes.

 

sau

 

 Exista mai multe variante pentru partajarea unei conexiuni Internet, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei:

In oricare din cazuri in calculatorul care are rol de server se vor instala placi de retea, una in care se va introduce cablul UTP la care este legat modemul iar cea de-a doua va fi cea care face legatura cu restul calculatoarelor

In cazul in care partajarea se va face doar pentru doua calculatoare, pentru legatura dintre calculatoare va fi folosit in cablu de retea special, CROSSOVER.
Daca partajarea se va face pentru mai multe calculatoare va fi necesara achiitionarea unui switch, cu un numar de porturi egal sau mai mare cu numarul de calculatoare care se vor partaja. In acest caz cablurile folosite vor fi cabluri UTP normale (1:1)

1. Windows:
Se instaleaza in calculator (calculatorul 1) doua placi de retea.

Calculatorul 1 Placa 1 de retea,
In aceasta placa se introduce cablul utp din modem si se fac setarile necesare:
Start->accesories->connections->selectezi conexiunea care corespunde placii de retea în care este introdus cablul din modem -> click dreapta -> properties. Se selecteaza din lista de protocoale TCP/IP si se da dublu click.
Acolo se introduce ip-ul , subnetmask-ul , gateway-ul , si dns-urile pe care le-a dat internet provider-ul.
Se confirma cu OK si in tabul Advaced se bifeaza " Allow other network users to connect through this computer"s Internet Connection"
Se debifeaza optiunea cu "Allow other network users to control or disable the Shared Internet connection"
Se apasa butonul Settings si se bifeaza la ce vrei sa aiba acces calc2 (daca nu stii bifeaza tot - recommended)
Se confirma cu OK.

Calculatorul 1 Placa 2 de retea
Aceasta este placa de retea in care este introdus cablul care duce la calculatorul 2
Start->accesories->connections-> selectezi conexiunea care corespunde placii de retea în care este introdus cablul care vine din calculatorul 2 -> click dreapta -> properties. Se selecteaza din lista de protocoale TCP/IP si se da dublu click.
IP: 192.168.0.1
SubnetMask: 255.255.255.0
GateWay : gol (adica 0.0.0.0)
DNS1: gol (adica 0.0.0.0)
DNS2: gol (adica 0.0.0.0)
Se închide fereastra cu protocoale.
Click dreapta pe My Computer, Tabul Computer Name si se apasa butonul Change.
Computer Name : (se da un nume oarecare calculatorului ex:) Popescu
Se selecteaza WorkGroup si se completeaza numele workgroup-ului (ex: scaraA) ATENTIE ! Numele de workgroup introdus la primul calculator trebuie introdus la workgroup si la al doilea calculator.
Se confirma cu OK.

Calculatorul 2
Start->accesories->connections->se selecteaza conexiunea care corespunde placii de retea în care este bagat cablul care vine din Calc 1 -> click dreapta -> properties. Se selecteaza din lista de protocoale TCP/IP si dublu click.
IP: 192.168.0.2
GateWay: 192.168.0.1
SubnetMask: 255.255.255.0
DNS1 : La fel cum este la calculatorul 1 placa de retea 1 (cea cu cablu din modem)
Click dreapta pe My Computer, Tabul Computer Name si se apasa butonul Change.
Computer Name: (se da un nume calculatoruli ex: Ionescu
Selectezi WorkGroup si completezi: scaraA
ATENTIE ! Numele de workgroup introdus la primul calculator trebuie introdus la workgroup si la al doilea calculator.
Se confirma cu OK.

2. Linux
Exista pe Internet o distributie speciala pentru Internet Connection Sharing, care se numeste Coyote Linux. Fisierul de instalare are aproximativ 2 MB si se instaleaza pe un sistem Windows, sistem pe care se va crea discheta care contine Linux-ul. Configurarea este extrem de simpla, adica se va introduce IP-ul, gateway, DNS, chipset-urile placilor de retea. Dupa aceasta va fi creata o discheta care va fi introdusa in calculatorul care are rolul de router si in acelasi timp si de firewall. Acest calculator va fi o masina minimum 486/20 MHz, minimum 12 MB RAM, un floppy si doua placi de retea. Nu este necesar un hard disc deoarece sistemul de operare ruleaza in memorie. Un mare avantaj este ca in cazul infectarii cu virusi (fiind vorba de Linux probabilitatea este extrem de mica) nu este nevoie decât de un restart al sistemului si totul va fi OK.
Se va porni sistemul cu discheta introdusa in unitate si totul va functiona fara nici o problema.
Dupa parerea mea este cea mai buna solutie, solutie pe care am ales-o pentru firma mea si functioneaza fara întrerupere de o gramada de timp. In general multi se sperie de Linux, inclusiv eu, dar mie, neutilizator de Linux mi-a luat exact 10 minute de la lansarea programului de instalare pâna când am accesat Internet-ul prin intermediul acestui server.
Dupa pornirea Coyote acesta va putea fi administrat de pe oricare masina din retea prin intermediul unui browser, eliminindu-se astfel necesitatea de a folosi un monitor si o tastatura pentru serverul coyote.

3. Un router
Se stie ca router-ele sunt sensibile la fluctuatii de tensiune si la influente electromagnetice, de exemplu fulgere. Este o varianta simpla si relativ ieftina dar la blocarea router-ului este necesar ca acesta sa fie resetat ceea ce presupune prezenta cuiva care face acest lucru in momentul blocarii.